Verdund mest uitrijden melden

Boeren die gebruik willen maken van de mogelijkheid om met de sleepvoet mest verdund uit te rijden, moet dit vooraf melden in ‘mijnrvo’. Loonwerkers die met een sleepslang combinatie of een machine met sleepvoet bemester uitrijden, moeten dus zorgen dat hun klanten dit vooraf hebben uitgevoerd.
Zoals de overheids heeft aangegeven moeten bedrijven die met de sleepvoet mest verdund uit (laten) rijden dit melden bij de RVO. Sinds week 5 is de mogelijkheid beschikbaar en kan de melding worden gedaan. De melding is feitelijk een formaliteit, maar betekend wel dat elke klant dit voor het mest uitrijden moet doen. De eerste klanten hebben dus tot 16 februari de tijd, wanneer het mest uitrijseizoen start. Hiervoor moet de grondgebruiker inloggen bij ‘mijnrvo’ en daar naar het nieuwe hoofdstuk mest waterverdund uitrijden gaan. Na het aanklikken moet de boer bevestigen dat hij uitrijdt volgens de nieuwe regels en de regels kent. Daarna is het een kwestie van vastleggen, maar dat moet ook bevestigd worden door een TAN-code of een systeem van e-Herkenning.

Dat kan nog problemen opleveren omdat een deel van de veehouders dit werk aan adviseurs overlaat. In dat geval zal de grondgebruiker de opdracht moeten geven om eenmalig deze melding te doen. Wie als loonwerker een machtiging van zijn klanten heeft zou het ook zelf kunnen doen. voor alle loonbedrijven die komend seizoen met een sleepvoet werken is het dus belangrijk om veehouders, voor het werk start, eenmalig deze melding te laten doen. Dit kan tot vlak voor het uitrijden, want de melder krijgt direct een mail met bevestiging die hij eventueel aan een controleur moet kunnen tonen.