Tweede Kamer stemt voor kenteken

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Een ruime meerderheid stemde voor het wetsvoorstel, alleen PVV, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Het wetsvoorstel regelt dat alle landbouwvoertuigen geregistreerd moeten worden. Vanaf 2025 geldt een kentekenplicht voor alle trekkers die op de openbare weg komen.
Trekkers die eerder al gebruik willen maken van de verhoging van de maximum snelheid van 25 naar 40 kilometer per uur, moeten ook eerder een kenteken voeren. Dat geldt ook voor nieuwe trekkers en voertuigen waarvoor een ontheffing moet worden aangevraagd vanwege de afmeting van het voertuig.

Evaluatiemoment na drie jaar
SP, PvdA, GroenLinks, PvdD en Denk wilden de kentekenplicht niet uitstellen tot 2025, maar die voor alle trekkers vroeger invoeren. Deze partijen waren bovendien voorstander van een kentekenplaat aan zowel de voor- als achterzijde van de trekker. Voor beide moties was echter geen meerderheid. Wel stemde de Kamer voor het amendement van CDA’er Maurits von Martels en VVD’er Remco Dijkstra voor een evaluatiemoment na drie jaar, om te beoordelen hoe de wegbeheerders in de praktijk met de snelheidsverhoging omgaan en welke gevolgen de wet heeft voor de kosten voor ondernemers.
De Kamer stemde ook voor een motie van CDA die pleit om geen extra nationale wetgeving op te leggen naast de Europese plicht voor APK bij snelle trekkers. Deze APK-plicht, waarvoor boeren een ontheffing kunnen krijgen, wordt via deze wet ook geregeld.

Bron: Boerderij, 28-01-2020