UNIEKE MESTPOMPTRAILERS OP PACTON-ONDERSTEL

De nieuwe, op afstand bedienbare én bestuurbare, mestpomptrailers van Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw uit Moordrecht bieden vele voordelen. De zogenaamde VDB Slurry Boosters – het geavanceerdste systeem in de markt – besparen mankracht én ze zijn zeer efficiënt in gebruik. Pacton Trailers ontwikkelde en levert het onderstel van de machines, geheel op maat én rekening houdend met de strenge, wettelijke eisen.

Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw is sinds 1970 gespecialiseerd in het verkopen, onderhouden, ontwikkelen en bouwen van landbouw-, tuinbouw- en grondverzetmachines. Eigen engineering en machinebouw staan garant voor een optimale afstemming van het ontwerp op de klantbehoefte. In nauw overleg ontwerpt en vervaardigt Van den Broek een op maat gemaakte machine. Zo is het eindproduct een machine die voldoet aan de eisen die de klant stelt.

Alles op afstand bedienbaar

Dat geldt net zo voor de nieuwe Slurry Boosters. De unieke, samengestelde trailers voor het verpompen van mest, het zogenaamde sleepslangen, zijn modulair opgebouwd. Van den Broek bouwt een drietal varianten op van de VDB Slurry Booster, de 320-C40, 320-T5 en 320-T12. De trailers worden voorzien van onder meer een compressor, mestcontainer, dieselopslag (1.100 liter en met tankpistool) en waterpomp. Het geheel wordt aangedreven door een Mercedes 320 pk motor. Met C40, T5 en T12 wordt aangegeven hoe groot in m3 de opgebouwde mestopslag is. De complete mestpomptrailer is niet alleen bedienbaar op afstand (inclusief compressor en het eventueel bijmengen van water), maar kan ook autonoom verreden worden, vertelt tekenaar/werkvoorbereider Chris Pont van Van den Broek.

“Hiertoe is een zelfstandige ‘Mover’ opgebouwd. Dat is handig voor het op de centimeter nauwkeurig manoeuvreren van de trailer, maar ook handig voor het verrijden op de werf, tussen verschillende mestkelders.” Ook de besturingssoftware voor de Slurry Boosters werd door Van den Broek zelf ontwikkeld. Ronduit een prestatie van de innovatieve onderneming met 25 medewerkers.

Afnemers van de Slurry Booster zijn met name loonwerkersbedrijven. Pont: “Het is een high-end systeem met vele mogelijkheden en een grote capaciteit. Daar moet een klant van ons ook het benodigde volume voor hebben.” Elk klant van Van den Broek kiest een versie en uitvoering die bij de eigen werkwijze en het eigen bedrijf past. “Maatwerk is inherent aan onze markt. Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze voor het ´sleepslangen´, daar moet de machine in passen. Met één standaardmachine kunnen we niet uit de voeten.”

Elke trailer maatwerk

De machines van Van den Broek worden opgebouwd op een aanhangwagenonderstel, type AXZ.220.S, van Pacton. Pacton levert wel meer onderstellen aan afnemers, bijvoorbeeld voor koelopbouwen. De machines die Van den Broek produceert zijn echter ronduit uniek te noemen en dat geldt eveneens voor de onderstellen.

Ook voor het boerenbedrijf gelden steeds strengere toelatingseisen voor voertuigen. Bij de ontwikkeling van het onderstel voor Van den Broek’s zelfrijdende mestpomptrailer is hier dan ook veel aandacht aan besteed. In februari 2020 werden de eerste Slurry Boosters – een vier- en een drieasser – in gebruik genomen door de klanten van Van den Broek. Recent werd door Pacton een tweetal tweeassige onderstellen geleverd aan Van den Broek. Deze worden eveneens opgebouwd als Slurry Booster. Elke trailer is volledig maatwerk.

De recent geleverd tweeassige onderstellen hebben een chassislengte van zo´n 6,25 meter, met een breedte van ruim 2,5 meter. De wielbasis bedraagt 4,05 meter en de chassishoogte is 1,32 meter. Het geheel, met LED-lampen en -verlichting, beschikt over een BPW luchtveerstel met 2 onderhoudsarme assen met trommelremmen. Het totaal toelaatbaar gewicht bedraagt 20.000 kg. De trailer is voorzien van een stalen demontabele lichtbak. Aan achterzijde is voorzien in een rangeertrekhaak. Pacton levert deelgoedkeuringen mee voor onder meer bumper, trekstang en verlichting.

Goedkeuringen

“Door de toenemende regelgeving is het niet eenvoudig een goedkeuring op een trailer te krijgen”, vertelt Pont. “Voor de kleine aantallen die wij produceren zou het een enorme opgave zijn de goedkeuringen voor het complete onderstel te realiseren. Door met Pacton Trailers in zee te gaan ondervangen we dit probleem. We hebben ons eisenpakket bij Pacton neergelegd en zij zijn ermee aan de slag gegaan, daarbij continue terugkoppelend naar ons. Pacton is een chassisbouwer met ervaring. Dichtbij huis. Het was makkelijk en snel schakelen, ondanks dat we niet eerder samen hadden gewerkt.”